✔ Designet & produceret i Danmark ✔ Udviklet af børneterapeuter til børn ✔

Hvorfor er det en god idé at lære at svømme i en tidlig alder?

At svømme er en færdighed, der kan komme til gavn i mange situationer både som ung og gammel. Derfor er det en god idé at udvikle denne færdighed så hurtigt som muligt, samtidig er det også nemmere at lære at svømme jo tidligere man starter. Gode svømmeegenskaber åbner op for mange muligheder både socialt, men også i forhold til oplevelser.

Du har aldrig mere end 52 km til vand

Ved at lære at svømme i en tidlig alder kan du hurtigere blive tryg ved at være i og omkring vand. Dette er især en god idé i Danmark, fordi uanset hvor du befinder dig vil du maksimalt være 52 km fra vandet. Derfor er det vigtigt at kunne svømme eller færdes i vand, fordi der hurtigt kan opstå farlige situationer, der i nogle tilfælde kan føre til drukneulykker. Flere af disse potentielle ulykker kan forhindres, hvis man har udviklet svømmefærdigheder og viden om hvad man skal være opmærksom på i havet som strøm og lignende.

Nemmere at lære i en tidlig alder – inden vi bliver selvkritiske

Det er altså vigtigt at få gode svømmefærdigheder, så man kan undgå at havne i farlige situationer ude i vandet. Her er det en fordel at starte så tidligt med undervisning som muligt, meget gerne allerede med babysvømning, så baby får opbygget gode vaner i vandet.

Børn elsker at være i vand og har det sjovt med at lege rundt i vandet og prøve sin krop af i det fremmede element. Der er også en fordel ved at starte tidligt, og det er at børn naturligt bliver ved med at prøve ting til de kan finde du af det. Dette ses blandt andet når de skal lære at gå. De giver ikke bare op, fordi de falder på numsen, men bliver ved og ved indtil de faktisk kan gå. Denne iver for at lære er også fordelagtig at udnytte i forhold til at lære at svømme og blive tryg i vandet. Her kan du som forælder hjælpe barnet godt på vej ved at deltage i baby og børne svømning indtil barnet trygt kan svømme rundt på egen hånd. Det skal blive ligeså naturligt for barnet at svømme, som det er at løbe rundt.

Omvendt kan det betyde at hvis barnet kommer senere i gang med at lære at svømme, at barnet er blevet mere selvkritisk og hurtigere giver op. Det kan betyde at barnet får svært ved at lære at svømme, som måske kan forfølge barnet resten af livet, fordi der hele tiden er en lille frygt for vand.

Svømning kan hjælpe barnet til at blive mere socialt

Det vil også hjælpe dit barn socialt at kunne svømme i en tidlig alder. Det vil betyde at barnet trygt kan deltage på lige vilkår med andre børn i svømmehallen, når de leger rundt i vandet, som kan være grundlag for mange timers sjov og gode oplevelser.

Her ville jeg personligt gerne have været bedre, da jeg i tidens løb har sagt nej til mange aktiviteter, der foregik i vand, fordi jeg ikke var helt tryg ved at skulle være i vandet, og slet ikke der hvor jeg ikke kunne bunde. Derfor er min anbefaling tidligt at få indbygget de gode svømmevaner, så barnet kan deltage i arrangementer, hvor der er vand og svømning indblandet.

Det kan også have en stor betydning når barnet bliver ældre, og selv får børn eller måske skal en tur sydpå med vennerne. Her er der mange forældre som ikke nødvendigvis er trygge ved vandet, som derfor vælger at befinde sig på liggestolen, mens resten af familien eller vennerne har det sjovt nede i poolen.

Åbner op for mange nye eventyr og oplevelser

En ting er at man ikke kan være med nede i poolen sammen med venner og familie, men der er måske også nogle oplevelser man synes der ser sjove ud, men som man ikke kan være med til. Det kan være aktiviteter som at dykke, stå på vandski, prøve en bananbåd på ferien eller andet.

Derfor er min opfordring at komme så tidligt som muligt i gang med at få opbygget nogle gode svømmevaner. Lige pludselig er barnet mere selvkritisk og bange for at prøve nye ting af, så det bliver sværere at lære at færdes i vand, og måske ender barnet ligesom 26 % af den voksne befolkning i Danmark, der ikke kan svømme.

 

Følg med og modtag nye sjove øvelser og viden her